Mengurus dasar dan strategi organisasi secara Islam - Mhd. Sarif, Suhaimi; Ismail, Yusof (Akademi Pengurusan YaPEIM (AKADEMI), 2016)
Mengurus dasar dan strategi organisasi secara Islam meniupkan roh Tauhid dan Shari'ah dalam proses penggubalan, pelaksanaan dan penilaian dasar dan strategi organisasi. Meskipun kandungan utama proses ini masih berpandukan kewarasan konvensional, namun penerapan pandangan Islami yang berasaskan Tauhid akan menyebabkan ia selari dengan kehendak Shari'ah. Karya ini mengajak para pembaca dan pengamal organisasi bersama-sama menjalin hubungan yang erat antara Tauhid dengan pengurusan organisasi. Setiap organisasi semestinya memerlukan pembelajaran berterusan ilmu Islami, khususnya Shari'ah Islamiah. Bagi organisasi yang bersedia dan mampu, ia harus mewujudkan Panel Penasihat Shari'ah untuk mematuhi kehendak Tauhid dan Shari'ah. Karya ini boleh dibaca oleh semua peringkat pembaca. Bagi pelajar menengah dan IPT, ia memperkenal pengurusan strategik bagi sesebuah organisasi secara Islami. Bagi warga pekerja pula - melibatkan setiap lapisan organisasi - ia diharap daapt membantu menguatkan iltizam dan pandangan nilai Islam terhadap setiap pekerjaan yang dilakukan. Di situ ada tanggungjawab dan amanah yang mesti dilunaskan tanpa mengira peringkat atau pangkat pekerja.