Kebolehlenturan pentafsiran perlembagaan dalam pencapaian matlamat lebih utama - Shuaib, Farid Sufian (2016)
Perlembagaan adalah dokumen yang mengandungi matlamat serta tujuhala sesebuah negara dan kerangka sistem pemerintahan bagi mencapai matlamat tersebut. Secara umumnya matlamat-matlamat ini adalah untuk pemeliharaan manfaat dan penghindaran kemudaratan. Namun perincian guna pakai peruntukan perlembagaan dalam sesuatu kes adalah bergantung bagaimana mahkamah mentafsir peruntukan tersebut. Dalam konteks ini timbul persoalan bagaimana mahkamah mentafsir perlembagaan dan adakah kaedah pentafsiran membenarkan pentafsiran yang selari dengan matlamat yang lebih utama mengikut acuan Islam.