Bahasa Arab untuk kerjaya: analisis keperluan Bahasa Arab dalam kalangan pekerja masjid-masjid utama di Kuala Lumpur - Mohd, Khairun Nisaa; Ahmad, Nor Zahidah; Kama, Nonglaksana (Jabatan Bahasa Arab dan Bahasa-Bahasa Timur Tengah, Fakulti Bahasa dan Linguistik, Universiti Malaya, 2016)
Kajian ini bertujuan untuk mengetahui tujuan pengunaan Bahasa Arab untuk Tujuan Kerjaya dalam kalangan pekerja-pekerja masjid di beberapa masjid utama Kuala Lumpur. Kajian ini telah dijalankan terhadap 47 pekerja-pekerja masjid dari tiga buah masjid utama di sekitar Kuala Lumpur iaitu Masjid Negara, Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah dan Masjid Jamek. Hasil kajian menunjukkan betapa pentingnya bahasa Arab dalam bidang kerjaya dan ianya menjadi satu keperluan dalam membina modul khusus yang dapat membantu para petugas masjid dalam mempelajari bahasa Arab untuk memudahkan tugas-tugas mereka. Diharapkan agar dapatan kajian ini dapat memberi implikasi praktikal terhadap proses pengajaran dan pembelajaran Bahasa Arab untuk Tujuan Kerjaya di masjid-masjid di seluruh Malaysia secara amnya.