Cabaran memperkasa agenda wakaf menurut perspektif perundangan - Syed Abdul Kader, Sharifah Zubaidah; Mohamad, Nor Asiah (2016)
Kertas kerja ini membincangkan tentang beberapa cabaran dari segi perundangan yang apabila di atasi, mampu memperkasa agenda wakaf di Malaysia. Perbincangan dimulakan dengan menyentuh agenda wakaf negara dan diikuti dengan sedikit penerangan tentang kerangka perundangan wakaf di Malaysia. Seterusnya, penulis membincangkan lima cabaran terpilih iaitu cabaran yang menyentuh hartanah wakaf, cabaran menyentuh harta alih wakaf, kuasa MAIN melantik mutawalli atau nazir di bawah Enakmen, penyelahgunaan konsep wakaf dan penyelesaian pertikaian mengenai wakaf.Kertas kerja disimpulkan dengan beberapa cadangan tentang reformasi perundangan dan hala tuju agenda wakaf Malaysia.