Memperkasakan hak mangsa pemerdagangan manusia di Malaysia - Ab Hamid, Zuraini; Ab Aziz, Norjihan (2016)
Jenayah pemerdagangan manusia adalah satu jenayah rentas sempadan yang paling pesat berkembang di seluruh dunia berbanding jenayah penyeludupan senjata dan dadah. Fenomena ini telah mendorong pertubuhan antarabangsa Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk memperkenalkan satu rangka kerja yang lebih komprehensif bagi menangani jenayah ini. Rangka kerja pencegahan ini telah diperkenalkan melalui Protokol untuk Mencegah, Menyekat dan Menghukum Pemerdagangan Orang Terutama Wanita dan Kanak-kanak (Protocol to Prevent, Suppress and Punish Trafficking in Persons especially Women and Children) dimana konsep “3P” telah menjadi garis panduan utama bagi tujuan pencegahan jenayah pemerdagangan manusia, perlindungan kepada mangsa pemerdagangan dan pendakwaan terhadap pesalah. Pada dasarnya, Malaysia tidak terikat dengan protokol ini memandangkan Malaysia tidak pernah menandatanganinya sebagai ahli. Walaubagaimanapun, langkah yang diambil Malaysia harus selari dengan protokol tersebut memandangkan Malaysia adalah salah sebuah negara yang dinilai pencapaiannya dalam Laporan Pemerdagangan Orang (TIP) yang dikeluarkan oleh Amerika Syarikat sejak 2001 hingga sekarang. Salah satu faktor utama penilaian tersebut adalah berdasarkan kejayaan sesebuah negara dalam mematuhi dan melaksanakan konsep “3P”. Berdasarkan laporan TIP dari tahun 2004 hingga 2016, kedudukan terbaik Malaysia adalah di tahap ke-2 dan kedudukan terendah adalah di tahap ke-3. Kegagalan untuk berada dikedudukan pertama adalah disebabkan kelemahan Malaysia dalam mematuhi konsep tersebut terutamanya dalam menyempurnakan hak mangsa pemerdagangan manusia. Artikel ini mengenal pasti apakah tanggungjawab antarabangsa yang perlu dipatuhi Malaysia demi memastikan hak mangsa terbela. Kertas kerja ini mendapati bahawa Malaysia telah mengadaptasi beberapa langkah penting dalam mematuhi rangka kerja antarabangsa tersebut. Walaubagaimanapun, reformasi terhadap tindakan dan undang-undang perlu dilakukan demi memastikan pematuhan yang lebih berkesan sekaligus mencapai kejayaan dalam memerangi jenayah pemerdagangan manusia.