Islam anti keganasan - Mohamad Yunus, Mohamad Ismail (Attin Press, 2016)
Sejak kebelakangan ini, masyarakat Islam sering dikaitkan dengan insiden-insiden keganasan yang berlaku di seantero dunia. Akibat daripada perbuatan segelincir golongan yang tidak bertanggungjawab dengan melakukan pelbagai aksi terroris, intimidasi serta menakut- nakutkan sesetengah masyarakat lain, maka ini telah menjadikan masyarakat Islam sebagai sasaran untuk dilabelkan sebagai pengganas. Sesungguhnya agama Islam bukanlah agama yang menganjur keganasan kerana makna Islam itu sendiri yang berasal dari perkataan arab ‘Salama” yang membawa maksud atau pengertian selamat. Selamat kepada mereka yang menerima agama Islam sebagai pegangan hidup serta Islam menjanjikan keselamatan dari segi agama, nyawa, akal, maruah dan harta kepada semua yakni yang beragama Islam dan bukan Islam. Objektif artikel ini adalah untuk menerangkan kepada para pembaca bahawa Agama Islam merupakan agama yang mempromosi keselamatan, kedamaian dan keamanan dan justeru itu disimpulkan bahawa agama Islam adalah merupakan agama anti keganasan.