Pembangunan dan pelaburan lestari harta wakaf dari perspektif Islam = Sustainable development and investment of waqf assets from the Islamic perspective) - Sulaiman, Syahnaz; Hasan, Aznan; Sulaiman @ Mohamad, Ahmad Azam (Dewan Bahasa Dan Pustaka (DBP), 2016)
Inisiatif bagi mengarusperdanakan peranan wakaf sebagai enjin penggerak sosioekonomi ummah semakin diberikan perhatian oleh komuniti Islam pada peringkat global. Tumpuan kini diberikan terhadap aspek pembangunan dan pelaburan harta wakaf secara dinamik bertujuan mengekalkan kelestarian aset wakaf bagi memenuhi objektif penubuhannya. Pelbagai mekanisme pembangunan sama ada yang bersifat teoretikal atau praktikal yang sebahagiannya sudahpun diimplementasikan telah menyemarakkan lagi agenda menaik taraf aset wakaf bukan sahaja di Malaysia, bahkan di seluruh dunia. Sehubungan dengan itu, makalah ini akan membincangkan konsep pembangunan serta pelaburan harta wakaf secara lestari menurut perspektif Islam ke arah merealisasikan kaedah pembangunan dan pelaburan harta wakaf yang memenuhi tuntutan syarak.