Nuansa islahi dan peranan mahasiswa terhadap isu pendidikan OKU di Malaysia - Zolkafali, Ahmad Mustaqim; Nik Muhamad, Nik Fatma; Malik, Maszlee (Persatuan Intelektual Muslim Malaysia, 2016)
Isu berkaitan kebajikan dan juga hak melibatkan ‘Orang Kelainan Upaya’ (OKU) telah mula mendapat tempat di dalam perbincangan umum masyarakat Malaysia mutakhir ini. Isu ini telah mendapat perhatian pelbagai pihak yang telah berjaya membawanya dari sebuah isu terpinggir kepada sebahagian dari wacana arus perdana. Walau bagaimanapun isu ini masih jauh lagi dari mendapat hak yang sepatutnya secara komprehensif dan holistik. Antara isu yang masih lagi belum diberikan pembelaan sewajarnya berkaitan OKU ialah pembangunan pendidikan Islam bagi OKU yang beragama Islam. Di samping itu, isu hak OKU Muslim untuk mendapat pendidikan Islam yang sewajarnya, dan juga pembangunan pendidikan Islam untuk OKU juga amat kurang diperkatakan oleh mahasiswa di menara gading. Justeru, sebagai sebahagian dari komponen penting bagi kelompok masyarakat sivil, peranan yang boleh atau patut dimainkan oleh mahasiswa secara bersepadu dan secara berterusan mampu memberikan impak terhadap isu-isu pendidikan OKU. Kertas kerja ini mengusulkan nuansa ‘Islah’ atau ‘Islahi’ seperti yang diutarakan oleh Maszlee Malik di dalam pemikiran beliau sebagai landasan untuk mahasiswa menjadi agen pro-aktif di dalam memperjuangkan isu berkaitan pendidikan Islam bagi masyarakat OKU yang beragama Islam di Malaysia.