Analisis persepsi bukan Muslim terhadap pembelajaran Bahasa Arab di Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) - Nasir, Mohd Shahrizal; Zainuddin, Nurkhamimi; Sahrir, Muhammad Sabri (2016)
Pembelajaran bahasa Arab di Malaysia merentasi pelbagai peringkat pengajian melibatkan sekolah, institusi pengajian tinggi dan juga peringkat orang awam. Para penuntut bahasa Arab semestinya mempunyai tujuan tertentu apabila berusaha mempelajari dan mendalami bahasa yang amat sinonim dengan Islam. Dewasa ini, pembelajaran bahasa Arab turut melibatkan golongan bukan Muslim (non Muslim) di pelbagai peringkat pengajian termasuk di institusi pengajian tinggi. Justeru, makalah ini akan membincangkan persepsi golongan bukan Muslim terhadap pembelajaran bahasa Arab. Objektif kajian ini adalah untuk meneroka persepsi mereka terhadap pembelajaran bahasa Arab dalam usaha untuk memperbaiki kandungan pembelajaran bahasa Arab yang selari dengan tujuan pembelajaran bahasa ini. Kajian ini berbentuk kajian kualitatif yang melibatkan tujuh temu bual bersama pelajar bukan Muslim yang mempelajari bahasa Arab di Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA). Dapatan kajian menunjukkan bahawa semua responden memberikan respons yang positif terhadap pembelajaran bahasa Arab. Respons ini turut melibatkan metode pembelajaran yang dipraktikkan dalam usaha untuk menguasai bahasa Arab serta motivasi dalam mempelajari bahasa ini. Semua respons ini memberi petunjuk bahawa persepsi bukan Muslim terhadap pembelajaran bahasa Arab amat positif sekiranya proses pembelajaran dapat dilaksanakan dengan baik dan berkesan. Beberapa cadangan berkaitan pembelajaran bahasa Arab untuk pelajar bukan Muslim turut dibincangkan dalam makalah ini sebagai satu input yang boleh dimanfaatkan oleh para pengajar bahasa Arab dalam usaha memperkasakan pendidikan bahasa yang hebat ini.