Pengkid - Abd. Rokis, Rohaiza; Dzulkifli, Mariam Adawiah; Abdul Rahim, Adibah (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), 2015)
Pengkid merupakan penyakit kronik masyarakat masa kini. Budaya songsang ini jelas sekali bertentangan dengan fitrah asal manusia dan boleh dirumuskan sebagai satu krisis gender ataupub kecelaruan jantina. Terma pengkid digunakan untuk merujuk seorang perempuan, kebiasaannya remaja yang berpakaian, berpenampilan dan berperwatakan seperti lelaki. Tingkahlaku, sikap, tindakan malah minat atau naluri seksual mereka juga adalah kepada kaum sejenis iaitu kaum wanita. Golongan ini cuba menonjolkan identity jantina berlawanan dengan norma biologi, moral dan social kewanitaan yang mereka miliki. Kritis identiti gender seperti ini memerlukan mekanisma pengenalan identiti yang jelas.