Perlukah saya menggunakan alat perancang keluarga ketika menyusu? - Jamani, Nurjasmine Aida (The Malaysian Medical Gazette, 2016)
Kebanyakan ibu-ibu umumnya mengetahui antara kebaikan penyusuan susu ibu adalah sebagai pencegah kehamilan secara semulajadi. Ini adalah tepat sekali. Ini disebut dalam istilah perubatan sebagai ‘Lactational Amenorheic Method’ (LAM). Walau bagaimanapun, terdapat tiga (3) syarat utama yang harus dipatuhi sekiranya si ibu ingin menjadikan penyusuan susu ibu sebagai pencegah kehamilan yang efektif. Antara syarat-syarat tersebut adalah: