Kaitan antara orientalisme dan Islamofobia: satu kajian perbandingan - Fathil, Fauziah; Fathil, Fathiah (Universiti Teknologi MARA Cawangan Perak, 2016)
Melihat kepada keadaan dunia Islam kini dari kacamata orang bukan Islam terutamanya masyarakat Barat, jelas terdapat sentimen negatif yang semakin menular terhadap agama Islam dan umatnya. Bermula dengan idea orientalisme yang muncul kira-kira pada kurun ke-18, pandangan negatif ini diperkukuhkan lagi dengan sentimen anti-Islam atau Islamofobia yang timbul pada kurun ke-20. Kertas kerja ini bertujuan untuk mengupas hubung-kait di antara dua konsep tersebut secara perbandingan dengan melihat asal-usul perkembangan, isu-isu yang dibangkitkan dan kesan yang terhasil sama ada terhadap orang bukan Islam dan orang Islam sendiri serta tamadun Islam secara keseluruhannya. Adalah penting untuk umat Islam memahami isu-isu yang berkaitan dengan agama Islam atau umatnya yang sering dikritik dan diperlekehkan oleh ilmuan-ilmuan yang bergelar Orientalis dan juga media bukan Islam terutamanya dari dunia Barat. Hanya dengan mendalami pemikiran pihak-pihak yang terlibat umat Islam dapat mengenal-pasti cara untuk mematahkan tohmahan-tohmahan yang dilemparkan atau memperbaiki keadaan umat Islam sendiri agar tidak dipandang rendah oleh orang bukan Islam.