Ulama, kepimpinan ulama dan politik dalam kerangka gerakan Islam - Malik, Maszlee (ILHAM Publications, 2016)
Menurut para pemikir politik Islam kontemporari seperti Rashid Ghannoushi, Muhammad Salem al-Ewa dan Muhammad Emarah, selain dari tugas utama ulama menjadi penerus risalah para Nabi serta menjadi pembawa amanah ilmu Islam, mereka perlu mempunyai peranan yang aktif di dalam ruang pembangunan sosial, pendidikan umat, politik dan juga ekonomi. Sepanjang sejarah umat Islam, ulama sering menjadi pihak ketiga di antara rakyat dengan pemerintah. Artikel ini cub amengupas peranan ulama dan kepimpinan ulama di dalam kerangka politikal Islam, dan juga perkembangan realiti kedudukan ulama di dalam gerakan-gerakan Islam berteraskan fikrah Ikhwanul Muslimun.