Pasca-Islamisme atau wacana baru gerakan Islam? - Malik, Maszlee (ILHAM Publications, 2016)
Bagi sarjanawan Barat yang mengkaji isu gerakan Islam dan juga kebangkitan Islam, mereka memilih perkataan post-Islamism (pasca-Islamisme) di dalam menerangkan fenomena mutakhir yang melanda gerakan-gerakan Islam selepas terletusnya kebangkitan Arab (Arab Spring) yang bermula di penghujung tahun 2010 yang sehingga kini belum menampakkan keredaannya. Walau bagaimanapun artikel ini menyanggah penjenamaan tersebut yang didakwa membawa agenda epistemological colonialiasation (penjajahan epistemologi) di dalam mengklafikasikan arus Islam menurut kerangka faham kemanusiaan Barat. Artikel ini mengemukakan teori bahawa apa yang berlaku hanyalah penjelmaan 'Wacana Baru' para Islamis berbanding dengan membawa satu paradigma baru di dalam idealisme perjuangan mereka.