Pelajaran Dari Sahifah Madinah - Malik, Maszlee (Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) dan Ilham Books, 2016)
Di dalam perbincangannya mengenai demokrasi dan hak asasi manusia dari kacamata Islam, Rashid al-Ghannoushi telah membicarakan tentang pelajaran dan petunjuk yang sarat yang boleh difahami dari Sahifah Madinah untuk Muslim di zaman moden. Sahifah Madinah, yang juga digelar sebagai Dustur Madinah (Perlembagaan Madinah) oleh sesetengah ilmuan moden, merupakan dokumen politik pertama yang dihasilkan oleh Rasulullah SAW seawal hijrah baginda dan juga para Muhajirin ke Madinah.