Tunisia, al-Nahda dan gerakan Islam - Malik, Maszlee (Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) dan Ilham Books, 2016)
Dari kacamata para Islamis radikal, tradisionalis dan ekstrimis, Parti Islam al-Nahda Tunisia mungkin bukanlah satu model yang boleh mereka kagumi. Sedari awal lagi penglibatan mereka di dalam politik pasca-revolusi Jasmin 2010 mereka tidak mempromosikan penubuhan negara Islam di Tunisia sejurus kejatuhan rejim diktator Ben Ali. Mereka juga tidak bercadang untuk melaksanakan hukum hudud dan Shari’ah di Tunisia. Lebih menarik lagi, mereka juga tidak bercadang memerintah bersendirian walaupun mereka telah memenangi kerusi parlimen terbanyak di dalam Pilihanraya Umum Tunisia pada tahun 2011. Bukan sekadar itu, mereka juga dengan sukarela telah tidak menawarkan diri untuk membolot jawatan Presiden Tunisia, malah telah memberikannya kepada parti yang bersama membentuk kerajaan bersama mereka walaupun parti berkenaan memenangi bilangan kerusi yang jauh lebih kecil.