Generasi kedua politikal Islam: wacana baru gerakan Islam - Malik, Maszlee (ILHAM Publications, 2016)
Penampilan Generasi Kedua Politikal Islam ini bukan satu yang bersifat drastik, mengejut atau tetiba. Sebaliknya Gen-2 lahir dari rentetan pergolakan serta kesedaran yang mendalam tentang sifat Gen-1 yang tidak lagi mampu mendepani cabaran sengit persaingan politik dalam pentas demokrasi lantas mengambil jalur pemikiran yang sama ada kembali kebelakang yakni satu ‘retrogression’ atau akan terus membeku.