Maqasid Al Syariah - Mohamad Yunus, Mohamad Ismail (Open University Malaysia, 2011)
Sesungguhnya ilmu maqasid syariah merupakan satu ilmu yang baru. Walaupun ianya telah lama diaplikasikan namun perbahasan secara terperinci tentang maqasid syariah merupakan sesuatu yang agak terkini. Menurut Hammad al-Obeidi, terdapat pelbagai pendefinisian telah dilontarkan oleh ulama Usul Fiqh tentang istilah maqasid. Ulama klasik tidak pernah mengemukakan definisi yang spesifik terhadap maqasid, malah al-Syatibi yang terkenal sebagai pelopor ilmu maqasid pun tidak pernah memberikan definisi tertentu kepadanya. Namun ini tidak bermakna mereka mengabaikan maqasid syariah di dalam hukum-hukum syarak. Pelbagai tanggapan terhadap maqasid dapat dilihat di dalam karya-karya mereka. Penulis mendapati tanggapan ulama klasik yang pelbagai inilah yang menjadi unsur di dalam definisi-definisi yang dikemukakan oleh ulama mutakhir selepas mereka. Apa yang pasti ialah nilai-nilai maqasid syariah itu terkandung di dalam setiap ijtihad dan hukum-hukum yang dikeluarkan oleh mereka. Ini kerana nilai-nilai maqasid syariah itu sendiri memang telah terkandung di dalam al-Quran dan al-Sunnah. (al-Obeidi, 1401H/ 1992M)