Kedudukan agama Islam dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia - Mohamad Yunus, Mohamad Ismail (Royal Malaysia Police, 2015)
Perlembagaan merupakan satu dokumen bertulis yang menggariskan undang-undang tertinggi dan prinsip-prinsip perjalanan pemerintahan sesebuah negara. Seperti mana dalam Perkara 4(1) Perlembagaan Persekutuan Malalaysia yang menjelaskan bahawa “Perlembagaan ini adalah undang-undang utama Persekutuan dan apa-apa undang-undang yang diluluskan selepas Hari Merdeka dan yang berlawanan dengan Perlembagaan hendaklah terbatal setakat yang berlawanan itu”. Perlembagaan melambangkan kewujudan demokrasi berparlimen di Malaysia yang memberikan jaminan kepada pemerintah dan rakyat dari segi perlindungan, kedudukan, hak dan sebagainya. Oleh sebab perlembagaan merupakan sumber undang-undang negara, maka semua pihak perlu akur kepada perlembagaan memandangkan kandungan Perlembagaan dibuat secara demokrasi yang telah mewakili kehendak dan persetujuan semua pihak. Objektif artikel ini adalah untuk menganalisis secara khusus kandungan peruntukan-peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan yang berkaitan dengan agama Islam dan undang-undang Islam.