Pengenalan kepada ilmu Maqasid al-Shariah (objektif undang-undang islam) dalam menjamin keselamatan - Mohamad Yunus, Mohamad Ismail (Royal Malaysia Police, 2015)

(untitled)
Ilmu Maqasid al-Syariah ataupun ilmu dalam memahami objektif undang-undang Islam adalah sangat mustahak dalam mengetahui tujuan pensyariatan syariah Islamiyyah kerana ia mampu memberikan gambaran yang luas lagi menyeluruh serta jelas dalam menjalani kehidupan beragama. Kefahaman ini dapat menolak amalan taqlid buta dalam melakukan ibadah atau melaksanakan tuntutan hukum Islam.