Bukuku kubuku:sebuah wacana perbukuan dan penerbitan - Hashim, Roosfa; Amir, Jeniri (Pustaka Yamien Sdn. Bhd., 2010)
Dalam Bukuku Kubuku, Roosfa dan Jeniri membincangkan pelbagai isu yang melanda industri perbukuan. Soal jumlah terbitan buku dalam negara yang lambat meningkat, kadar pembacaan masyarakat yang rendah, kempen membaca yang tidak merata dan kurang berkesan antara isu yang dibahaskan dalam buku ini. Dari isu dalam negara mereka melangkah lebih jauh bagi mengangkat pelbagai isu perbukuan dan penulisan yang mendepani penulis dan penerbit di pelbagai isu perbukuan dan penulisan yang mendepani penulis dan penerbit di pelbagai negara. Mereka menampilkan dalam buku ini tentang penulis prolifik, penerbit paling lama bertapak, buku laris, buku haram, serta bermacam-macam isu yang pernah dicatatkan dalam sejarah peradaban manusia menerusi buku. Pada sisi lain, Jeniri dan Roosfa melihat pula aspek etika, moral dan undang-undang dalam penulisan dan penerbitan buku. Hak cipta intelektual yang mesti dipelihara, plagiarisme yang perlu dibenteras, nilai royalti dan honorarium yang diikat dalam kontrak juga disinggung dalam buku ini. Pada penghujung buku ini kedua-dua penulis merakamkan sumbangan sejumlah nama besar dalam kalangan penerbit di negara ini yang telah memperlihatkan sumbangan yang besar dalam perkembangan dan kemajuan korpus ilmu pengetahuan menerusi kegiatan penerbitan dan perbukuan.