Penciptaan hawa menurut kitab tafsir dan fakta sains - Ab. Rashid, Rosmalizawati; Yusof, Nurul Asyiqin; Roslan, Rosazra (Faculty of Contemporary Islamic Studies, Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), 2016)
Seringkali masyarakat mendengar ungkapan ‟wanita dijadikan daripada rusuk nabi Adam‟ sama ada di dalam kuliah-kuliah agama mahupun tulisan-tulisan yang berkait dengan hal-hal wanita dan keperempuanan. Namun, sejauhmana kebenaran ungkapan ini harus dianalisa dan dijelaskan agar ia mampu menjernihkan kekeliruan serta tanggapan buruk terhadap wanita Islam seolah-olah mereka adalah ciptaan kelas kedua. Ini kerana, rata-rata masyarakat merasakan bahawa ia adalah sebahagian daripada intipati al-Quran dan juga Hadith, bahkan dikatakan diambil dari kitab-kitab tafsir yang mu‟tabar, namun tidak pula dijelaskan sumbernya setiap kali ia disebut mahupun ditulis. Oleh yang demikian, kertas kerja ini bertujuan untuk mengenalpasti sumbernya dan memfokuskan perbincangan terhadap isi kandungannya menurut perspektif ilmiah dan disesuaikan dengan penemuan saintifik terhadap isu tersebut. Adalah diharapkan menerusi kertas kerja yang berasaskan kepada kajian perpustakaan di dalam dua bidang iaitu ilmu wahyu dan sains ini dapat menyumbang ilmu yang bermanfaat kepada masyarakat secara umumnya dan dunia Islam secara khususnya.