Model implementasi Outcome-Based Education (OBE) dalam pengajaran dan pembelajaran kemahiran bahasa Arab untuk bukan penuturnya - Chik, Abdul Rahman (2016)
Outcome-Based Education (OBE) atau Pendidikan Berasaskan Hasil telah diperkenalkan dan diamalkan oleh banyak negara di dunia termasuk Amerika, Rusia, Jepun, Singapura dan Malaysia. OBE membawa perubahan paradigma penting dalam pendidikan di Malaysia. OBE membawa perubahan dari memberi fokus kepada input guru semata-mata, kepada memfokuskan hasil pembelajaran pelajar. Ia menuju kepada model pendekatan learner-centred yang memberi penekanan terhadap pembelajaran sebagai proses aktif. Guru bertindak sebagai fasilitator pembelajaran, bertanggungjawab mencipta suasana kondusif untuk pelajar membina pengetahuan, kemahiran, nilai etika dan kemahiran sosial. OBE menuntut pelajar supaya mampu memiliki kemahiran berfikiran aras tinggi, kemahiran mengenali masaalah, penyelesaian, dan membuat keputusan. Dua persoalan utama dibahas: i) Apakah ciri utama OBE yang menjadikannya istimewa? ii) Apakah bentuk model implimentasi OBE dalam kajian kes pendidikan bahasa Arab untuk bukan penuturnya? Ia adalah sebuah kajian kualitatif dan kajian kes. Satu model implimentasi OBE diutarakan dalam kajian kes program Sarajana Muda Bahasa Arab, Kesusateraan dan Linguistik di Kuliyah Ilmu Wahyu dan Sains Kemanusiaan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Diharapkan perbincangan kertas kajian ini boleh menjadi panduan kepada perancang pembangunan kurikulum dan pengamal pendidikan bahasa Arab di rantau Alam Melayu.