Al-tawhid and its effects on man's life - Ali, Md Yousuf (Division of Usuluddin, Academy of Islamic Studies, University of Malaya, 2006)
Artikel ini membincangkan kesan al-Tawhid terhadap kehidupan manusia. Al-Tawhid sebagai tema utama dalam ajaran Islam membuktikan bahawa keimanan yang sempurna dan teguh terhadapnya menerusi pengaplikasiannya dalam kehidupan akan menghasilkan elemen untuk menjadi Muslim sempurna. Malahan ia boleh pula diterapkan dalam proses pembangunan personaliti manusia berlandaskan wahyu Ilahi. Kajian kritis tentang al-Tawhid dan kesannya terhadap kehidupan manusia menyimpulkan bahawa intisari al-Tawhid dengan konsep kesederhanaan, jujur, rasional dan pendekatan berkesan memainkan peranan penting untuk pembentukan kefahaman secara menyeluruh terhadap paradigma tauhid dan pengaruhnya terhadap personaliti seseorang individu, keluarga, sosial, politik dan ekonomi.