Ilmuwan wanita Islam: globalisasi dan hak wanita - Mahmud, Mek Wok (Persatuan Ulama' Malaysia, 2014)
Islam sebagai sebuah agama yang praktikal telah mengemukakan kepada manusia cara hidup yang syumul dan seimbang. Kesyumulan Islam mampu menjadi panduan dalam mengatur kehidupan manusia sama ada bagi kehidupan individu, bermasyarakat, ataupun bernegara. Perakara tersebut terbukti justeru banyak yang telah diketengahkan oleh para cendekiawan Islam melalui system ekonomi, sosial, pendidikan serta politik yang begitu relevan serta dekat dengan masyarakat di mana-mana belahan dunia sekalipun.