أثر الاستقرار السياسي في ماليزيا في تنميتها = Impact of Political Stability on Malaysia’s Development = Kesan Kestabilan Politik Terhadap Pembangunan Malaysia - Zaroum, AbdulHamid Mohamed Ali (International Islamic University Malaysia, 2013)

(untitled)
اعتنت هذه الدِّراسة بقضيّة الاستقرار السياسي في ماليزيا، والآثار التنموية التي كان لها كبير الأثر في ما يتمتع به هذا البلد متعدد الأعراق والديانات والثقافات واللغات من رخاء اقتصادي، وانسجام اجتماعي، وتقدم علمي. وقد سعت هذه الدِّراسة إلى تبيان العوامل التاريخية والحضارية التي أسهمت بشكل كبير في استقرار ماليزيا سياسيا، ومن ثم في تنميتها التي نشاهد آثارها اليوم في كل المجالات، حيث أضحت ماليزيا وجهة يقبل عليها السياح، ومركزا تعليميا يؤمه الطلاب، وموطنا ثانيا لكثير من رجال الأعمال والمستثمرين الأجانب. كل ذلك بفضل الاستقرار السياسي الذي تنعم به ماليزيا. ومن أهم ما توصلت إليه هذه الدراسة من نتائج: وجود ارتباط مباشر بين الاستقرار السياسي، والازدهار الاقتصادي، والإبداع الدراسي، والتنمية المستدامة. أن الدول المتخلفة اقتصاديا، المضطربة سياسيا لا توفر الأجواء التي تتيح للدّارسين أن يتفوقوا ويبدعوا، ولرجال الأعمال أن يستثمروا. الكلمات اّلمفتاحية: ماليزيا، الاستقرار السياسي، التنمية، النجاح التنموي، التناغم الاجتماعي. = This paper addresses the issue of political stability and its effects on development in Malaysia in terms of the economic prosperity, scientific progress, and social harmony enjoyed by the country’s multiethnic, multi-religious, multicultural and multilingual population. It seeks to identify historical and cultural factors that contributed to the political stability of Malaysia, enabling it to become an attractive destination for international tourists, university students, businessmen, industrialists and investors. More specifically, the study explores whether and how political stability, economic prosperity, academic creativity and sustainable development are interrelated = Kajian ini bertujuan mengkaji isu kestabilan politik dan kesannya terhadap pembangunan di Malaysia, dimana ia memberi kesan yang ketara kepada kemakmuran ekonomi , keharmonian, dan kemajuan sains yang dinikmati oleh penduduk pelbagai bangsa, pelbagai agama , pelbagai budaya, dan pelbagai bahasa di negara ini . Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti faktor-faktor sejarah dan budaya yang menyumbang kepada kestabilan politik Malaysia, yang membawa perkembangan yang kelihatan dalam semua domain kerana Malaysia telah menjadi satu destinasi bagi pelancong, hab pendidikan yang menarik pelajar asing, dan dijadikan sebagai rumah kedua untuk ahliahli perniagaan dan pelabur asing . Semua ini disebabkan kestabilan politik yang dinikmati oleh Malaysia. Penemuan dan hasil kajian yang penting ini termasuk: kewujudan penyambungan diantara kestabilan politik dan kemakmuran ekonomi, kreativiti akademik, dan pembangunan mampan. Negara-negara yang mundur dari segi ekonomi dan politik tidak menyediakan suasana yang sesuai untuk pelajar-pelajar untuk mencapai kecemerlangan dan menjadi kreatif dan bagi ahli perniagaan untuk membuat pelaburan