Managing ‘schizophrenia in the midst of schizophrenia’- the role of assertive community treatment - Md Rosli, Ahmad Nabil; M, Marhani; B, Azlin (Faculty of Medicine, UKM, 2014)

(untitled)
Laporan ini mengetengahkan peranan Perawatan komuniti asertif (ACT) dalam merawat sebuah keluarga yang kebanyakan ahlinya menghidap penyakit mental; skizofrenia. Kami melaporkan satu kes iaitu seorang wanita dalam usia pertengahan yang menghidapi penyakit skizofrenia resistan pada rawatan (TRS) yang tinggal bersama dua lagi ahli keluarganya yang menghidapi penyakit yang sama. Mereka dijaga oleh seorang penjaga yang menghidapi kemurungan major yang terkesan dari bebanan menanggung ahli keluarga yang sakit mental. ACT melalui pendekatannya yang holistik, terbukti dapat membantu mengurangkan risiko kemasukan ke hospital serta dapat membantu dalam penambahbaikan kawalan penyakit dan kualiti hidup keluarga ini.