Koleksi pantun halal untuk kanak-kanak dan remaja - Hashim, Yumi Zuhanis Has-Yun; Mohamad, Nazel Hashim (IIUM Press, 2015)
Pantun Melayu tak lekang dek panas, tak lapuk dek hujan. Dalam buku ini, pantun dipilih sebagai wadah menyampaikan mesej halal sebagai gaya hidup yang holistik kepada kumpulan sasaran kanak-kanak dan remaja. Buku ini menyentuh isu-isu halal, antara lain seperti binatang sembelihan halal, ramuan halal, barang gunaan, ubat-ubatan, kewangan dan logo Halal JAKIM. Penulis merupakan gandingan ayahanda, Nazel Hashim Mohamad dan puteri bongsu Yumi Zuhanis Has-Yun, dengan latar belakang penulisan dan ilmu berkaitan halal. Bahan bacaan santai tetapi sarat dengan maklumat ini, diharap dapat menerapkan ilmu tentang halal di kalangan kanak-kanak dan remaja dalam usaha melahirkan generasi yang celik halal dan seterusnya mengamalkan gaya hidup halal dalam kehidupan.