Between legalization of politics and politicization of law: politics, law and economic development in Malaysia - Mohamad, Marzuki (UKM Press, 2004)
Sepanjang dua puluh tahun negara dipimpin oleh Dato’ Sri (kini Tun) Dr. Mahathir Mohamad, undang-undang menduduki tempat utama dalam politik Malaysia. Penggunaan undang-undang yang menindas untuk menakutnakutkan dan menekan pihak lawan politik, penundukan badan kehakiman – sebagaimana didakwa oleh pengkritik – kepada menjadi hanya sebagai ‘inang’ kepada eksekutif politik, dan pelbagai pindaan perlembagaan yang seolah-olah memperbesarkan kedudukan eksekutif politik itu vis-à-vis bahagian-bahagian lain telah menimbulkan perasaan kurang senang terhadap kerajaan. Mainan (interplay) antara undang-undang dan politik di Malaysia, sekurang-kurangnya sehingga berakhirnya era kepimpinan Mahathir memperlihatkan, pada satu segi, pengurangan peranan badan kehakiman dalam mengawal perjalanan kerajaan, kedudukan eksekutif politik yang semakin kukuh, dan pengungkapan wacana politik anti-pluralist sehingga menjejaskan kebebasan politik dan hak asasi manusia. Pada segi yang lain, kebangkitan politik baru menghasilkan hubungan atau ikatan kumpulan-kumpulan sosial yang bersifat rentas-etnik dan rentas-bahagian, selain kemunculan developmentalism sebagai satu gerak kuasa pengesahan yang baru. Mainan antara undang-undang dan politik ini juga menyaksikan contestations yang berlaku antara wacana mengenai developmentalism – di bawah nama keadilan pembangunan – dan hak asasi telah melimpah ke dalam domain perundangan. Tuntutan supaya diadakan pembaharuan, kembalikan kebebasan badan kehakiman, hormat hak asasi manusia dan supaya adanya lebih banyak participatory democracy menunjukkan bukan sahaja sistem perundangan, tetapi keseluruhan sistem politik telah terbicara. Makalah ini cuba menerangkan keadaan yang membingungkan antara politik, undangundang dan pembangunan ekonomi di Malaysia yang terdapat di tengahtengah wacana yang berubah-ubah berkaitan dengan kesahan, iaitu antara wacana mengenai hak asasi pada satu pihak dan developmentalism pada pihak yang lain. Keadaan ini berlaku dalam arena undang-undang yang constrained tetapi tetap contested.