Kaedah-kaedah penting Usul Fiqh berdasarkan manhaj ahli hadis - Ibrahim, Ahmad Basri; Mohamad, Zulkifli (Al-Hidayah Publications, 2011)
Usul Fiqh adalah kaedah-kaedah hukum syarak, asas kepada fatwa-fatwa syarak, tumpuan ijtihad dan pengeluaran hukum dan undang-undang akal dan tarjih hukum. Usul Fiqh merupakan jalan untuk mempraktik dan mengekalkan pembukaan pintu ijtihad. Ini adalah kerana kurniaan Allah S.W.T tidak pernah terhenti dan khazanah-Nya tidak pernah kering dan ini berlainan sekali dengan pendapat golongan yang mendakwa pintu ijtihad sudah tertutup. Pada dasarnya ilmu Usul Fiqh dibina oleh ulama hadis dan kemudian dikembangkan oleh ulama usul. Begitu ramai sekali tokoh-tokoh yang menghasilkan karya berkaitan Usul Fiqh. Pendekatan yang digunakan juga kadang-kadang berlainan di antara ulama hadis dan ulama usul. Walaubagaimana pun perbezaannya tidak ketara. Salah seorang tokoh yang menghasil karya dalam memahami Usul Fiqh yang menggunakan pendekatan ulama hadis ialah Ustaz Zakariya bin Ghulam Qadir Al-Pakistani. Buku yang berjudul Usul Al-Fiqh Ala Manhaj Ahli Al-Hadis. Bentuk kaedah usul yang diketengahkan mudah difahami disertakan dengan sokongan daripada pakar Usul Fiqh dari kalangan ulama hadis. Karya beliau itu telah diringkaskan oleh penulis ke dalam Bahasa Melayu, bagi memudahkan kita memahami apa yang dibahaskan. Beberapa persoalan menarik juga diterang di dalam buku ini iaitu berkenaan ahli hadis,fiqh dalam ertikata sebenar dan memahami keadah-kaedah penting usul fiqh. Dengan kehadiran buku ini ilmu berkenaan Usul Fiqh itu terus subur dan diminati ramai. Buku sahaja di kalangan pelajar malah seluruh masyarakat Islam secara umumnya.