Hangi Osmanli? (Which of the Ottoman?) - Kayadibi, Saim (Memleket İletişim A.Ş, 2011)
Osmanlı bitmez tükenmez bir korku kaynağı sanki. Kimilerine göre Osmanlı dünya’ya korku psikolojisini getirmekten başka bir şey yapmadı. Bir de harem dairesindeki olağan üstü farklı ırklara ait güzeller ile sürdürğü zevkü sefası, aşk hayatı. Gerçekte Osmanlı bundan mı ibaret. Aşk ve Korku. Kanımca Osmanlı’ya hangi bilinç psikolojisi ile yaklaşıldığına bağlı. Bir düşman gözüyle yaklaşılırsa Osmanlı elbette ki korku üreten bir İmparatorluktu. Çünkü asırlarca Batı’nın ve emperyalist güçlerin boyunlarında bir Hz. Ali’nin kılıcı gibi durmuş, haksızlık ve zulümlerini durdurarak daha fazla mazlum ülkeleri sömürmelerini engellemiş. İslâm’ın hoş görmediği fuhşiyyata müsaade etmeyerek toplumların bozulmalarını engellemiş.