Penyediaan tempat tinggal golongan asnaf menurut skim bantuan agihan zakat: cadangan penggunaan tanah wakaf - Ahmad Sarkawi, Azila; Abdul Rashid, Mohd Amran; Hasan, Sharina Farihah (Jabatan Perdana Menteri, 2015)
Islam adalah agama sejahtera yang mengatur tatacara hidup manusia (Al Maidah:3)1. Ini jelas dalam matlamat syara’ (maqasid al-syari’ah) itu sendiri di mana sesuatu perkara adalah dituntut supaya diadakan (daruriyyat) sekiranya ketiadaannya boleh menjejaskan norma-norma kehidupan manusia. Justeru itu dapat difahami bahawa tempat tinggal, pakaian dan makanan adalah keperluan bagi menjamin kelangsungan hidup manusia. Oleh itu, kertas kerja ini membincangkan penyediaan tempat tinggal bagi golongan asnaf yang berkelayakan menurut skim bantuan agihan zakat yang digariskan oleh Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji (JAWHAR), Jabatan Perdana Menteri, Malaysia. Melalui sorotan literatur dan perbincangan dengan ahli akademik, kertas kerja ini mencadangkan penggunaan tanah wakaf sebagai tapak pendirian rumah-rumah tersebut. Sudah pasti ianya tertakluk kepada syarat-syarat tertentu, contohnya seperti yang diputuskan oleh Jawatankuasa Perunding Hukum Syara’ Negeri Selangor tahun 1999 mengenai pelaburan harta zakat. Melalui hubung jalin antara zakat dan tanah wakaf, adalah diharapkan keperluan tempat tinggal bagi golongan asnaf dapat ditingkatkan sekaligus mengurangkan jurang ekonomi dan sosial antara golongan ini dengan masyarakat lain. Ini bagi menjamin kehidupan muhibbah sesama manusia melalui perkongsian nikmat Allah di muka bumi.