Ortadoğu'nun değişmez kaderi (Unchangeable destiny of the Middle East) - Kayadibi, Saim (Memleket İletişim A.Ş, 2011)
Bizim algımıza göre medeniyetler beşiği, tarihin başlangıç coğrafyası olarak isimlendirilmesi gereken “Ortadoğu” en dinamik yapısı ile, her zaman olduğu gibi tarihi yeniden şekillendirecek. Sömürge mantığıyla İngilizler tarafından isimlendirilen “Ortadoğu” gerçekte sizin dünyaya bakış açınızla, kendinizi nerede görmek istemenizle ilgilidir. Bütün insanlığın ortak medeniyet inşasına başladığı yer olmalıdır merkez. Merkezin belirlenmesinin akabinde yönler tayin edilir. Duruş sergilenmeden, dünya algısı netleşmeden konum tesbiti bile sömürge anlayışının bir sonucu olmaktan öteye gidemeyecektir.