Doğal kaynaklar ve stratejik algı (Natural resources and strategic perception) - Kayadibi, Saim (Memleket İletişim A.Ş, 2011)
Petrol ve doğal gaz zengini halkı Müslüman ülkeler ellerinde bulundurdukları bu doğal imkânları ülke ve halklarının faydasına kullanma yetisinden oldukça uzaklar. Bunları işletme irade ve yetisinden uzak olmaları bir yana bu muazzam gücü stratejik bir silâh olarak kullanabileceklerinin farkında bile olmamaları dostları üzerken kurnaz tilkileri de karın kaşımalı dört köşe mutlu etmektedir. Bu anlayışın tersine, materyalist ülkeler, ülke ve milletlerinin çıkarlarını iyi gözeten bloklar, ellerinde bulunan yeraltı veya yerüstü kaynakları imkân olan her sahada gerektiğinde stratejik silah, gerektiğinde dostluk bağı, gerektiğinde önlem mekânizması, gerektiğinde blöf aracı olarak en azâmi çıkar ilişkilerinde kullanabilmenin en ince hesaplarını yapabiliyorlar.