Dönüşü olmayan bir yol (A non-return path) - Kayadibi, Saim (MEKA Gazetecilik Basım Yayın San. ve Tic. Ltd. Şti, 2015)
Artık geri dönüşü olmayan bir yola girildi. Ya tam bağımsızlık, ya da sonsuza dek kölelik. Tam bağımsızlık için mücadele kararı zaten 17-25 Aralık’ta verilmişti. Geri gönüşü olmayan bir yola girildiğine göre bu mücadeleden kaçış da yok. Hz. Peygamber’in ezeli davayı insanlığa ulaştırırken, açık düşmanlarla savaş verirken, aynı zamanda içerideki münafıklarla da mücadele etmek zorunda olduğunu, hatta daha çetini ile onlarla mücadele ettiğini biliyoruz. Şimdiki münafıkların “biz barış için varız” yalanı gibi o zamanki münafıklar da “Biz ancak ıslah edicileriz!" derlerdi. Münafıklarla, hainlerle mücadele etmek dürüst kafirlerle mücadele etmekten daha zordur.