Islam ekonomisine başlarken (An Introduction to Islamic Economics) - Kayadibi, Saim (MEKA Gazetecilik Basım Yayın San. ve Tic. Ltd. Şti, 2014)
İnsan belirli bir amaç için yaratılmıştır. Bu yaratılış amacına uygun yaşamını sürdürebilmesi için de bir takım ilkelere uymak durumundadır. Yaşamını özgürce sürdürebilmesi için kendisine “irade” diye bir güç verilmiştir. Bu irade gücü ile özne olabilmenin sorumluluğunu taşır. İnsanın bu amaç serüveninde tek başına yaşam sürmesi mümkün değildir, sosyal bir varlıktır çünkü. Belirli bir toplum içerisinde yaşamını idame ettirmek ve belirli ilkeler çerçevesinde kendi dünyasını kurma özgürlüğüne sahiptir. İşte Adem için Havva’nın yaratılması insanın sosyal bir varlık olduğunun en bariz ifadesidir. İnsan yaşamını sürdürebilmesi için de suya, havaya, gıdaya ve maddeye ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaç duyduğu varlıkların Yaratıcının koymuş olduğu kurallara uygun alınması ise yaratılış amacına uygun bir yaşam modelini tercih etmekte olduğunu gösterir.