Konsep pembangunan ekonomi Islam mampan berorientasikan dinamika pengurusan ilmu pengetahuan Islam - Hj. Yaakub, Muhamadul Bakir; Othman, Khatijah (Institut Latihan Islam Malaysia, 2015)
Disepanjang sejarah kemanusian, ilmu-pengetahuan sentiasa dianalisa daripada pelbagai pespektif dan bidang kehidupan manusia. Kajian ini merupakan satu percubaan untuk memaparkan satu bentuk pertautan yang irat antara “Pengurusan Ilmu-pengetahuan yang Islamik” (PII) dangan usaha yang realistik lagi amali dalam menjayakan program “Pembangunan Ekonomi Islam Mampan” (PEIM) terutamanya dalam mendepani cabaran globalisasi semasa. Kita sedar, hasil daripada kesungguhan umat Islam dalam amalan perekonomian berhimah maka ekonomi Islam bukan lagi sesuatu yang asing dalam perekonomian dunia hari ini. Hakikat ini menimbulkan pelbagai persoalan yang menarik terutamanya dikalangan umat Islam itu sendiri. Apakah yang dikatakan sebagai ekonomi Islam, apa perluanya, kenapa dan bagaimana ianya boleh mencapai kemampanan?” Jawapan kepada persoalan-persoalan ini adalah bersandarkan kepada penganalisaan sumber-sumber teks Islam yang utama seperti Quran al-Karim dan juga Hadith Nabi (saw) dapat membantu umat Islam membangunkan ekonomi mereka kearah yang lebih kukuh lagi terancang.