Tatakelola kerajaan yang baik (Good Governance), gerakan Islam dan Rashid al-Ghannouchi - Malik, Maszlee (Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), 2013)
'Good Governance' ataupun yang diterjemahkan ke Bahasa Melayu sebagai tatakelola kerajaan yang baik, atau tadbir urus yang baik merupakan satu konsep yang amat popular dewasa ini. Malangnya, konsep 'Good Governance' di kebanyakan negara-negara Islam amat kabur. Persoalannya, apakah sikap Islam terhadap konsep tersebut? Bagaimana pulakah sikap gerakan Islam terhadapnya? Apakah di sana ada ruang untuk mereka menyumbang kepada konsep berkenaan? Dan apakah di dalam ajaran Islam terdapat juga kondep seumpamanya memandangkan Islam merupakan satu ajaran yang komperehensif yang mencakupi bidang keakhiratan dan juga bidang keduniaan? Artikel ini akan cuba melihat sudut pandangan Rashid Al Ghannoushi berkaitan dengan isu-isu demokrasi, kebebasan dan juga politik untuk disesuaikan bagi menjawab persoalan-persoalan yang telah dikemukakan.