Punca perselisihan Kristian-Islam Mesir - Abd Rahman, Saodah (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2011)
MESIR merupakan sebuah negara Islam yang miskin walaupun dalam negara tersebut mempunyai pelbagai kesan bahan peninggalan sejarah. Negara ini memiliki tamadun kuno yang terhebat di dunia.