Filipinlerde (Moro) Osmanlı Ruhu (Philippines-Moro- The spirit of the Ottoman) - Kayadibi, Saim (Memleket İletişim A.Ş, 2010)
Batılı sömürge güçleri her zaman Osmanlı’nın nüfuz sahibi olduğu bölgeleri nasıl istilâ edebilirim, nasıl değerlerinden soyutlayabilirim, nasıl zorla dinlerinden döndürebilirim ve nasıl kendime köle yapabilirim diye planlar içerisinde olmuştur. Bir zamanlar İslam medeniyetinin bir parçası olan, gerçek adıyla Moro, yeni adıyla Filipinler, İspanyolların insafsız, zalimce oyunları ve saldrıları sonucunda zorla dinlerinden döndürülerek Hıristiyanlaştırıldığı bir bölgedir. Medeniyet diye sahiplendikleri bilim ve gelişmelerin temelini Endülüs İslam Medeniyetinden Öğrenen Batılılar, sekiz yüz yıllık İspanya Endülüs İslam Medeniyetini Avrupa’da nasıl leviathanca yok ettilerse, bu Güney Doğu Asya halkınının medeniyetini, insanlığını yok etmek için acımasızca saldırılar gerçekleştirdiler.