Batı'dan Kaçış (Escaping from the West) - Kayadibi, Saim (Memleket, 2010)
Görünen köy kılavuz istemez. Analitik gerçeklikte düşünüldüğünde “geleceğin” medeniyet teşekkülünün Ortadoğu merkezli dinamiklerin Asya uzantılı damarlarından beslenmekte olduğu görülecektir. Öngörüsü sağlıklı sonuçlar veren stratejistlerin ve medeniyet mühendislerinin son çeyrek asırdır söyleye geldikleri “gerçek” bir kaç yıldır özellikle bariz bir şekilde kendini göstermeye başladı. Avrupa’nın hem entellektüel boyutta insan gücünün kısırlaşmaya başlaması hem de medeniyet kuramında yeni bir sentez geliştirebilme çabasından oldukça yoksun oluşu yaşlı karanın bütün değerlerini dayamış olduğu parametrelerinin birer birer sallanmakta oluşu ile resmin bütünlüğü daha net görünür oldu.