Factor structure of the student engagement instrument among Malaysian undergraduates - Karim, Mohammed Iman; Abd Hamid, Harris Shah (2015)
Keterlibatan pelajar telah diketahui secara positif berkaitan dengan prestasi akademik, tetapi terdapat kekurangan kajian yang menyerlahkan fenomena ini di kalangan mahasiswa Malaysia. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji struktur faktor Student Engagement Instrument (SEI) dengan sampel pelajar di Malaysia. Alat kajian telah ditadbirkan kepada 290 pelajar ijazah dari Fakulti Ilmu Wahyu dan Sains Kemanusiaan dan Fakulti Ekonomi dan Sains Pengurusan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Ekstraksi principal axis factor dengan putaran Promax telah digunakan dalam analisis faktor penerokaan (Exploratory Factor Analysis) dan mendedahkan satu penyelesaian enam faktor yang konsisten dengan struktur faktor yang terdapat dalam kajian asal oleh Appleton et al. (2006). Faktor baru yang dinamakan kepunyaan tidak dibincangkan dalam kajian sebelum ini telah ditemui dan patut diterokai.