Measuring emotional intelligence in a Malaysian sample: an exploratory factor analysis - Abd Razak, Mohamad Nahar; Abd Hamid, Harris Shah (2015)
Schutte et al. (1998) membangunkan 33 item skala kecerdasan emosi yang didakwa bersifat unidimensional. Petrides dan Furnham (2006) telah menjalankan analisis faktor untuk skala yang berkenaan sama dan mendapati empat faktor yang mendasari skala. Kajian tentang kecerdasan emosi telah dijalankan di Malaysia dengan skala yang telah diterima pakai, disesuaikan, dan dibangunkan oelh pengkaji tempatan. Kedimensian skala perlu ditunjukkan dengan jelas untuk meletakkan penemuan kajian kecerdasan emosi dalam konteks tempatan. Kajian ini meneliti struktur faktor versi dwibahasa (terjemahan Melayu oleh Abd Hamid dan Kimin, 2004) yang menggunakan utama paksi pemfaktoran dengan putaran ortogon varimax, dengan sampel Malaysia. Skala ini telah diberikan kepada 187 pekerja Malaysia di sebuah agensi kerajaan dan komuniti kolej. Analisis ini mendedahkan empat faktor yang mendasari skala yang padan dengan penemuan Petrides dan Furnham. Kebolehpercayaan didapati baik untuk tiga faktor dan tidak boleh diterima untuk satu faktor. Isu-isu berkaitan struktur faktor juga dibincangkan.