Poligami sebagai penyelesaian terhadap fenomena kahwin lewat di Malaysia: analisis dari perspektif Qur’an dan Sunnah - Jani, Mohd. Shah; Fatah Yasin, Raudlotul Firdaus; Fatah Yasin, Qurrotul Aien (2015)

(untitled)
Mutakhir kini, kahwin lewat telah menjadi suatu fenomena yang semakin membimbangkan masa depan negara membangun seperti Malaysia. Beberapa pendekatan telah dilakukan oleh pihak-pihak berwajib dalam usaha menyelesaikan permasalahan ini. Salah satu pendekatan kontroversial yang telah dicadangkan adalah dengan melaksanakan poligami. Pada asasnya, perkahwinan telah disyariatkan dalam Islam dengan jelas. Demikian juga pensyariatan poligami ada dinyatakan dalam al-Quran dan al-Sunnah sebagai solusi kepada permasalahan tersebut, bukan sebagai punca kepada masalah. Oleh itu, kertas kerja ini akan menganalisis keboleh-laksanaan poligami sebagai usaha menyelesaikan masalah kahwin lewat. Penyelesaian ini adalah hasil kajian ke atas Tafsir al-Qur’ān, nas-nas ḥadīth dan athār serta praktikalnya ke atas masyarakat berdasarkan perspektif undang-undang.