Fiqh kewangan Islam: halal dan haram dalam sistem jual beli Islam - Abdul Rahman, Zaharuddin (PTS Islamika Sdn Bhd, 2014)
menjelaskan perbincangan mendalam aqad jual beli dan maqasid shariah disebalik hukum hakam jual beli. Turut mengenegahkan tatacara kaedah mencari maqasid shariah dari dalil dan beberpaa contoh pengaruh maqasid shariah dalam penetapan hukum berkait dengan urusan jual beli moden.