Zakat perniagaan dalam institusi perbankan di Malaysia - Awang, Abdul Bari; Awang Abd. Rahman @ Jusoh, Amilah; Razak, Ummi Fairuz (2014)
Zakat perniagaan memainkan peranan yang penting dalam membentuk sebuah negara yang aman dan harmoni. Dewasa ini, terdapat banyak jenis-jenis perniagaan baru seperti perniagaan matawang, saham, petroleum, syarikat, koperasi, bank dan dan lain-lain. Mutakhir ini, bank merupakan salah satu daripada penyumbang yang besar dalam pungutan zakat perniagaan. Kajian ini akan melihat kedudukan bank sebagai salah satu institusi perniagaan moden dalam pembayaran zakat. Kajian ini akan mengetengahkan kaedah perakaunan zakat perniagaan yang dipraktiskan oleh institusi perbankan serta permasalahan yang timbul daripada perbezaan kaedah-kaedah yang digunakan. Kajian ini akan merujuk kepada perbincangan ulama terdahulu (mazhab empat) dan kontemporari terhadap zakat perniagaan perbankan dengan menganalisis dalil-dalil serta nas-nas yang digunakan.