Isu-isu perlembagaan dan hak asasi manusia dalam pentadbiran keadilan jenayah syariah - Shuaib, Farid Sufian (2014)
Pentadbiran keadilan syariah hanyalah sebahagian kecil daripada kerja-kerja kehakiman dalam mahkamah syariah di Malaysia. Namun urusannya amat penting kerana dapat memberikan gambaran keadilan syariah terutamanya sekiranya bidang kuasa mahkamah syariah diperluas. Hal ini demikian kerana peluasan bidang kuasa bermakna bertambah pertuduhan kesalahan jenayah syariah yang dihadapkan di mahkamah syariah. Pertambahan kes jenayah ini akan lebih menguji keutuhan dan keupayaan mahkamah syariah dalam usaha melaksanakan keadilan. Permerhatian yang ingin dilakukan dalam makalah ini adalah dari aspek perlembagaan kerana dengan penduduk yang lebih celik perlembagaan, termasuk isu hak asasi. Isu ini amat perlu diketengahkan dan dibincangkan dengan sebaik-baiknya. Oleh itu makalah ini membincangkan beberapa isu perlembagaan penting yang berkaitan pentadbiran keadilan jenayah syariah seperti kedudukan Islam dalam Perlembagaan, kuasa menggubal undang-undang jenayah syariah, kebebasan kehakiman dan kuasa agensi yang terlibat.