Pelaksanaan undang-undang harta pusaka Islam dalam sistem perundangan Malaysia: satu perspektif perlembagaan - Shuaib, Farid Sufian (2014)
Terdapat isu-isu yang timbul dalam pelaksanaan undang-undang harta pusaka Islam. Dalam pemakaian undang-undang harta pusaka Islam perlu ditentukan harta, waris, wasiat dan bahagian untuk pembahagian. Kertas kerja ini akan melihat kepada kuasa legislatif pihak berkuasa persekutuan dan negeri dalam menggubal undang-undang berkaitan. Faktor sistem mahkamah pelbagai yang wujud di Malaysia akan juga dikaji termasuk isu pentindihan bidang kuasa mahkamah syariah dan mahkamah sivil. Seterusnya, akan dilihat beberapa cadangan untuk mengatasi masalah-masalah yang timbul.