Budaya digital merentasi sempadan: hambatan kepada budaya tempatan - Saidin, Aznan Zuhid (Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM), 2014)
Teknologi kominikasi dan maklumat (ICT) kini menjadi sebati dengan kehidupan manusia. ICT, walaupun abstrak, namun sangat penting. Ini kerana dua sebab iaitu maklumat dan komunikasi, dan manusia sememangnya tidak dapat lari daripada kedua-dua maklumat dan komunikasi tersebut. Lantas, ICT menjadi teknologi yang "universal" serta memainkan peranan dalam pelbagai aspek dan aktiviti kehidupan manusia.