Pembangunan laman e-portfolio pembelajaran Bahasa Arab dengan ELGG - Yahaya, Mohd Firdaus; Md Ghalib, Mohd. Feham; Nasir, Mohd Shahrizal; Abdul Hamid, Mohd Fauzi (2014)
Saban hari, perkembangan teknologi semakin pesat membangun, tidak ketinggalan dalam bidang pendidikan. Laman pembelajaran dibangunkan menggunakan teknologi sama ada secara atas talian, penciptaan alat inovasi dan sebagainya. Dalam hal ini, pembelajaran bahasa Arab juga menerima kesan positif daripada kepesatan teknologi, malah ia menjadi satu keperluan dalam bidang pengajaran dan pembelajaran pada masa kini. Terdapat beberapa laman bagi tujuan pengajaran dan pembelajaran hari ini, antaranya adalah dengan menggunakan e-portfolio. Laman e-portfolio pembelajaran bahasa Arab dibangunkan dengan menggunakan ELGG. Laman e-portfolio memberi ruang kepada pelajar bagi menyimpan artifak atau bahan pembelajaran mereka secara berpusat serta dikongsi bersama rakan yang lain. Tambahan lagi, para guru boleh melakukan penilaian terhadap bahan pembelajaran tersebut secara atas talian. Artikel ini akan membincangkan pembangunan laman e-portfolio serta kaedah penilaian yang akan digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran menggunakan laman ini.